Blogi

Lennonvarmistuksesta puhelinliikenteen VoiP-asiantuntijaksi Cuumalle 

May 3, 2022

Pyry Aaltonen, Cuuman VoIP-asiantuntija, aloitti työssään marraskuussa 2021. Sitä ennen tietoliikennetekniikan diplomi-insinööri työskenteli lennonvarmistuksessa.

Lennonvarmistuksesta puhelinliikenteen VoiP-asiantuntijaksi Cuumalle 

“Muistan hyvin kun juttelin syksyllä Jani Hartikaisen, Cuuman toimitusjohtajan, kanssa siitä, mikä itselleni tuo merkityksellisyyttä työhön. Vanhassa työssä kyse oli lentoturvallisuuden optimoinnista.” 

Cuuman VoIP-asiantuntijana turvallisuuskriittisyys ei ole samalla tavalla läsnä, vaikka viranomaissäännökset vaikuttavat myös operaattorialalla. Cuumalla työn merkityksellisyys Aaltoselle syntyy ajan säästämisestä. 

“Puhelinvaihde säästää aikaa sekä asiakasorganisaatioiltamme että loppukäyttäjiltä. Samalla omaa aikaa ei mene odotteluun, sillä esimerkiksi virheisiin voidaan reagoida tällä alalla nopeammin ja joustavammin.”

Lankapuhelimen korvaaja VoIP 

Yksinkertaisuudessaan VoIP (Voice over Internet Protocol) tarkoittaa internetin välityksellä soitettavaa puhelua. Kyseessä on vanhan lankapuhelin korvannut teknologia. Omien sanojensa mukaan Aaltosen tehtävä on liittää puhelinvaihde yleiseen puhelinverkkoon. 

“Käytännössä Cuuman puhelinratkaisu sovitetaan muuhun maailmaan. Olen paljon tekemisissä konesaleissa pyörivien palvelimien kanssa. Hyödynnän sisäisiä ja ulkoisia puhelinkeskuksia, joihin näpyttelen konfiguraatioita. Tietyssä määrin voidaan puhua koodaamisesta, vaikka tekeminen liittyykin puhelinverkon logiikan hallitsemiseen, eikä ohjelmistokehitykseen.” 

Aaltosen osaamista tarvitaan esimerkiksi silloin, kun yritys hyödyntää puhelinvaihteessaan maksullista 0600-alkuista palvelunumeroa ja halutaan määritellään, että soittajan jonotuksesta ei peritä maksua. Hän kuvailee, kuinka jokaiseen puheluun liittyy vaiheita, jotka pitää ymmärtää osana laajempaa kokonaisuutta. 

“Soittaessamme johonkin numeroon toisessa puhelimessa alkaa hälyttää, puheluun vastataan, jolloin syntyy paluu, avataan äänikanava ja lopuksi puhelu loppuu. Puheluun liittyy paljon vaiheita, joita ei tule aina ajatelleeksi.”

Joskus asiakkailla ilmeneekin tilanteita, joissa ääni kuuluu esimerkiksi vain toisessa päässä. Tällöin lähdetään selvittämään, mistä ongelma voi johtua. Vastassa on verkkolaitteita, palomuureja, kytkimiä ja reitittimiä. 

“Työni ei ole suoranaisesti tietoliikenteestä huolehtimista, mutta saatan tuurata kollegaa näissä asioissa. Kaikkiaan on ymmärrettävä laajoja kokonaisuuksia paikantaakseen mahdolliset viat, sillä esimerkiksi puhelun kuulumattomuus voi johtua yrityksen palomuurista.” 

Aaltonen on tyytyväinen työpaikan valinnastaan. Cuuma tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia kehittyä. Esimerkiksi mobiilipalveluiden kehitys on uusi aluevaltaus Aaltoselle.

“Sitä mukaa kun Cuuma kasvaa, syntyy uusia ideoita ja tarpeita. On kiva olla miettimässä, mikä on mahdollista ja mikä ei. Lisäksi Cuumalla työskentelee poikkeuksellisia ihmisiä. Hyvän ilmapiirin myötä töihin on aina kiva tulla.”  

Aaltonen uskoo, että yksi Cuuman tärkeimmistä kilpailueduista on asiakaspalveluratkaisun ja operaattoripalveluiden yhdistäminen. 

“Siinä on etua, että meillä on kaikki puhelinverkon tiedot käytettävissämme. Voimme tuoda pian esimerkiksi asiakaspalvelujärjestelmään tilatiedon, joka näyttää, että kollegalla on juuri mobiilissa puhelu kesken. Tiedämme aina reaaliaikaisesti, mitä tapahtuu.” 

Toinen etu on vikojen selvittelyssä. 

“Kun kaikki palvelut on yhdeltä toimittajalta, ei asiakkaan tarvitse arpoa, onko vika operaattorin vai softatalon päässä. Me pystymme paikantamaan ongelman nopeasti ja joustavasti.” 

Parempaa asiakaskokemusta?

Ota yhteyttä ja kerromme, miten teknologialla voidaan tuottaa ensiluokkaisia asiakaskokemuksia.

contact person image

Daniel Westerholm

Myyntipäällikkö

daniel.westerholm@cuuma.com